indnord kanot

sommarkänsla

Funäsfjällen har många fina kanotupplevelser att erbjuda. Vi har dock speciellt två pärlor vi vill rekomendera. En dagstur på Ljusnan eller en två till flerdagars tur i fantastiska Rogenområdet.

En trevlig dagstur längs Ljusnans vackra meandringar och stränder.

Vi guidar och visar er paddelteknik. Vi stannar på lämpliga platser och pratar om djur och natur. Det finns mycket att uppleva! Ungefär på mitten av turen gör vi ett strandhugg och vi gör upp en eld. Där kommer en 2-rätters lunch att serveras. Lunchen vid Ljusnans sandstrand blir någon av traktens specialiteter ren, älg eller ädelfisk. Vegetariska alternativ finns. Vi lägger i kanoterna vid Flon och paddlar till Bruksgården / Funäsdalen. Vi paddlar i bäver- och öring land och vill man fiska längs turen är det tillåtet om man köpt fiskekort. Vi passerar bäverhyddor och kanske om vi är nog mycket indianer så får vi se en bäver eller älg. Kanske till och med en björn! (det har hänt!)

Turen är ca 11 km lång och tar ca 4 timmar med långlunch och bad. Paddlar man i ett sträck tar den cirka 2 timmar. Lätt och mycket vacker paddling för hela familjen. 
Medtag badkläder vid finväder!

Ni kan även paddla denna tur på egen hand.

Varje dag kan ni hyra en egen kanot och paddla själva. Sträckan är som sagt magisk och lättpaddlad. När man paddlar själv så tar turen 3-5 timmar beroende på hur många stopp och matpauser ni tar. Men stressa inte, då missar ni både upplevelsen och alla djur man kan se.

 

Rogen

Landskapet och området kring den stora sjön Rogen är särpräglat med sina väldiga stenblock, lavklädda gammeltallar och labyrinter av sjöar. Här paddlar ni dag efter dag utan att se vare sig kalhygge eller väg.

Rogenmorän – istidens uråldriga åsar med vattenfyllda sänkor där emellan. Rogenmorän är sten och grus och ett internationellt känt begrepp bland geologer. Den förekommer även på andra håll i världen, men har fått sitt namn från området kring sjön Rogen

Kanot är det bästa sättet att under sommaren ta sig fram genom Rogens naturreservat. Det är härligt att glida längs Rogens stränder och se alla stenblock som man slipper hoppa fram emellan, eller paddla från Käringsjön ut i labyrinter av småsjöar. Men det är ingen söndagspaddling. De små flikiga sjöarna sitter inte ihop, så du måste vara beredd att bära kanoten, ibland 30 meter andra gånger flera hundra meter. Och den nyckfulla vädret kan snabbt förvandla den stora sjön Rogen till ett livsfarligt paddelvatten.

Bland jättetallar och mäktiga djur.

Djurlivet kan upplevas som artfattigt men naturreservatet viktigt för flera djurarter. Björn, ren, järv , varg, älg och utter är några av de djur som lever här, men du måste ha rejäl tur för att få se dem. Då är chansen större att se en flygande kungsörn, fjällvråk eller fiskgjuse.

Om du möter en myskoxe – ta det lugnt och håll dig undan på minst 100 meters avstånd. Det gäller både för deras och din egen säkerhet! Myskoxar kan gå till anfall om de känner sig hotade. Om de blir skrämda och flyr kan en dräktig ko förlora sin kalv.

Fiskeparadis

Både i småsjöarna och i Rogen finns gott om öring, röding, harr, abborre, gädda och lake. Käringsjön är berömd för sina grova harrar som fiskas på sommaren och hösten. Vissa sjöar kan ha olika pH-värden och helt skilda växt- och djurliv, fastän de kanske bara ligger några hundra meter från varandra. Spännande för fiskare som kan behöva byta fiskemetod mellan olika vatten.

Mångtusenåriga rastplatser

Många gamla boplatser och gravar ligger på samma ställen som dagens rastplatser, vilket nog inte är en slump. Precis som stenåldersmänniskorna letar nutida vandrare efter vackra platser med plant underlag, nära vatten i skyddat läge. Ni får endast göra upp eld på dessa platser och ingen annastanns! Sopor tas med hem och lämnas inte i naturen! På en del rastplatser kan det finnas sopkorgar utnyttja de i såna fall.

Turerna kan göras allt från 2-7 dagar. Lätt och mycket vacker paddling i den mening om att det är få strömmande partier men det är svårnavigerat och det blir många lyft mellan vattendragen. Passar erfarna paddlare men man kan prov på kortare varianter med hela familjen. 

Ni bör vara självgående vad gäller matlagning, paddling och navigering. Området är stort och ensligt. Räkna inte med hjälp från andra. Ni bestämmer antal dagar ni vill vara ute och vi tipsar er om lämplig tur.

Priser

Inkl. kanot, flytväst, guidning och 2-rätters lunch: 750:-

Barn ej fyllda 12 år: 350:-
Barnen får en enklare 2-rätters.